Bernard maarsingh

Lummelende hersenen en nieuwe medicamenten

Goed, we hebben gezien dat je beter leert door slim met je eigen lummel- en aandachtstandje om te gaan, dat je allerlei klachten kunt krijgen als je teveel activiteit in je lummelnetwerek hebt (of zoals het formeel heet, het Default Mode Network). Maar er is nog iets interessants. Er is steeds meer onderzoek dat aangeeft dat er nieuwe mogelijkheden zijn om een depressie aan te pakken. Grappig genoeg gaat het hier niet om bekende behandelingen met antidepressiva, maar om behandelingen met paddenstoelen.

En het zijn niet de minste tijdschriften waarin je enthousiasme hoort over deze nieuwe methode, zo is bijvoorbeeld de Lancet enthousiast en zelfs de NOS heeft er aandacht voor. Op dit moment is klinisch onderzoek toegestaan in Nederland, dus we zijn een heel eind met een veelbelovende nieuwe onderzoeksrichting.

De NOS vermeldt nog dat we nog geen ideeën hebben waarom het eigenlijk zou kunnen werken, maar nu we meer snappen van het Default Mode Network, kunnen we er wel alvast naar gissen. Want het effect van psilocybine, de werkzame stof in de paddenstoelen, doet iets heel specifieks; het legt het Default Mode Network, weet je nog dat lummelnetwerk, even helemaal stil. Dat is interessant, want we hebben net gezien dat een overactief lummelnetwerk leidt tot depressies en angststoornissen. Kennelijk helpt het dus als je het brein stevig prikkelt en er tegelijkertijd voor zorgt dat ons gewone ‘ego’ er geen grip op krijgt. Door het brein te activeren met de paddo’s en tegelijkertijd de integratiefunctie even plat te leggen ontstaan er nieuwe manieren van naar de wereld kijken, sterker nog, er vindt letterlijk herbedrading plaats (synaptogenese heet dat) tussen netwerken die nieuw is. Je zou het een soort van resetten kunnen noemen en dat is ook wat je zo nu en dan leest Je gaat andere verbanden zien, ervaart nieuwe aspecten van je leefsituatie en krijgt een nieuwe kijk op de werkelijkheid. Echte therapie dus!

Zijn we er dan uit? Nou … nee natuurlijk, want dat Default Mode Network van ons gaat in de weken na het paddogebruik natuurlijk weer aan de slag om het hele netwerk weer keurig op orde te maken, helaas alleen is dat dus hetzelfde niet werkende netwerk van voorheen. Na een paar weken tot maanden is de paddokuur dan ook uitgewerkt. Je moet dus therapie doen en het nieuwe netwerk actief versterken om het behaalde resultaat vast te houden. Bovendien moet je ervoor zorgen dat het lummelnetwerk weer op een gewoon niveau gaat werken, dus aan de mindfulness allemaal (zie ook ons trainingsaanbod), want dat lijkt een uitstekende manier om een overactief lummelnetwerk te kalmeren. En als je het echt slim doet, ga je ook nog wat meer spelen met je nieuwe gezichtspunten en nieuwe manieren van tegen de wereld aankijken, wellicht zelfs met behulp van VR.

Geplaatst op - lees tijd 2 minutes, 7 seconds