Bernard maarsingh

Lummelende hersenen en games - deel 3

Oké, we weten nu dus dat we nu en dan onze hersenen moeten laten lummelen, omdat het er voor zorgt dat we de gebeurtenissen, vooral als ze heftig en betekenisvol zijn, veel beter integreren als we het Default Mode Network z’n werk laten doen. We hebben ook gezien dat er dingen mis kunnen gaan als we een te actief of juist een te inactief default mode netwerk hebben. En het is ondertussen ook duidelijk dat allerlei religies al lang gebruik maakten van dit soort kennis. Als je van streek bent dan helpt het enorm om dat overactieve default netwerk soms even tot rust te brengen door je aandacht heel bewust op iets neutraals te richten.

Maar er is nog meer leuks te vertellen over dat netwerk dat juist aangaat als je je aandacht even niet richt op iets.
We hebben al gezien dat het je geheugen enorm helpt, maar het doet nog veel meer. Het helpt je bijvoorbeeld aan een gevoel van identiteit, passend bij je ervaringen. Je zou dat je ego kunnen noemen en die heeft allerlei belangrijke functies, maar helaas ook allerlei nadelen, dat zagen we in het vorige blogje.

Het helpt dus om nu en dan dat Default Network aan te zetten door even te lummelen, maar tegelijkertijd is er wat anders aan de hand. Je kunt je voorstellen dat je tijdens het leren liever niet dat rust-netwerk aan wilt hebben, omdat je dan je aandacht niet op het geleerde hebt, maar op je eigen innerlijke dagdroom wereld (je ego). En omdat je brein niet het aandachtsnetwerk en het lummelnetwerk tegelijk aan kan zetten, wil je tijdens het leren juist minder Default Mode Network zien. Goed leren doe je door eerst alle aandacht te zetten op de inhoud (maximaal een uurtje ofzo) en daarna pas ga je even lummelen. Tijdens het leren wil je liever niet lummelen, omdat je dan allerlei info mist.

Wat blijkt nou, hoe meer je van hetgeen je wilt leren een spel maakt, hoe minder default mode network tijdens je leersessie, klik hier voor meer wetenschappelijke achtergrond. Gaming zorgt er dus voor dat je sneller leert, omdat je niet met allerlei afleidende innerlijke gedachtespinsels bezig bent. Al spelend leren, is dus echt superslim! Na het leren, zou je eigenlijk een minuut of wat moeten lummelen, zodat je het goed opslaat in je geheugen, zo werkt dat. Iedereen die weleens naar die prachtige natuurfilms van David Attenborough (en anderen natuurlijk) heeft gekeken, heeft al heel vaak gezien hoe jonge dieren leren; precies, al spelend. Grappig genoeg is dat dus superslim. Een van de beste scholingssystemen van de wereld, dat van Finland, maakt daar actief gebruik van door spelen belangrijk te maken. Maar dat spelen goed is, geldt dus net zo hard voor volwassenen!

En ziedaar nog een mooie verklaring waarom Stressjam zo effectief lijkt te zijn in het aanleren van stressvaardigheden, we stoppen je in een game en al gamend wordt je handig, opgeslokt door je aandachtsnetwerk. Naderhand moet je dan dus even lummelen, want dat helpt om het geleerde te laten beklijven. Zie voor meer informatie de website van Jamzone.

Geplaatst op - lees tijd 2 minutes, 7 seconds